olav anders/notatblogg

08.01.04
Når en flytter til Bislett, er det mange fine kvaliteter å sette pris på. For eksempel Bislett stadion. Et flott bygg, som står omtrent slik det var ved OL i 1952. Men i en tid da den funksjonalistiske arkitekturen blir oppvurdert, er det merkelig at Oslo-politikerne vil rive den gamle stadion (og bygge nytt, stort og dyrt). Oppussing, oppgradering og nennsom modernisering kunne ført den gamle skøytestorstuen tilbake til gemmel storhet. Det er mer. Vis a vis stadions nordvestlige hjørne finner en så Bislett Bad, også det en perle, men det skal selges til private - noe som ofte er en god ide, bare ikke med offentlige bad, som da alltid har en tendens til å bli rådyre "spa" eller bare dyre. Oslo fortjener bedre politikere, men slik har det vært lenge.
posted by olav - 21:41

11.01.03
Det er som oftest de store mediebedriftene med mest gjennomslagskraft som blir tema for debatter om medienes rolle. Vi har sett det nylig med Tønne-saken. Tidligere har f.eks VG vært mye kritisert for sine mange artikler fra det politiske miljø som angivelig bygger på off the record-samtaler med titalls kilder. Men de små bør heller ikke være hevet over kritikk. I dagens Klassekampen går journalist Jon Hustad videre med gårsdagens nyhet om at eier og redaktør Truls Lie vil selge Morgenbladet. Hustads artikkel inneholder ikke en eneste åpen kilde, derimot en rekke grove og udokumenterte påstander mot Lie. Pressens Vær Varsom-plakat, som enkelte journalister forsøker å ha som rettesnor, inneholder bl.a. pkt. 3.1: "Pressens troverdighet styrkes ved at kildene for informasjon identifiseres, med mindre det kommer i konflikt med behovet for å verne kildene". Og pkt. 3.2: "Vær kritisk i valg av kilder, og kontroller at opplysninger som gis er korrekte. Ved bruk av anonyme kilder må det stilles særskilte krav til kildekritikk." Hustad gir ikke leseren noen grunn til å tro at han har forholdt seg til disse to punktene.
posted by olav - 11:32

08.01.03
Bortsett fra nr. 5 (jeg er sterkt skeptisk til at aviser skal ha uredigerte leserfora) er det ikke mye å si på Steve Outings nyttårsforsetter.
posted by olav - 18:24

06.01.03
Where is Raed? heter en weblogg som angivelig skrives i Bagdad av psevdonymet Salam Pax. Absolutt ingen pro-Saddam kampjournal, heller ikke det motsatte. Om vedkommende virkelig er i Bagdad diskuteres i Metafilter. Kanskje like interessant: Når det ikke er noe velkjent medienavn bak, begynner man med en gang å tvile på troverdigheten. Men bare hvis man forlanger at Raed-bloggen skal være sann i journalistisk, dokumenterbar forstand.
posted by olav - 15:19

05.01.03
Rafat Ali, som står bak PAID - the economics of content, spekulerer i at etablerte medier vil "kjøpe opp" bloggere i 2003 (med den nødvendige innrømmelsen at artikkelen kan leses som en dårlig skjult invitasjon). Men ideen har mye for seg, som jeg også mener. En naturlig utvikling: De beste bloggerne får penger for jobben. Da vil også kontinuiteten mellom journalistikk og blogging komme bedre fram.
posted by olav - 17:40

Det er mye trøtt og dårlig oppdatert tenkning og skriving om hvordan globale mediekonserner dominerer nyhets- og innholdsproduksjon. Desto mer forfriskende med Benjamin Compaines artikkel i Foreign Policy, der han skriver at det ikke finnes noe globalt medieoligopol, at amerikanske selskaper ikke dominerer verden og at ja, internett har bidratt til å gi flere sjansen til å etablere redaksjonell produksjon, ikke minst lokalt.
posted by olav - 15:34


Søk www
Søk oov.no

Google

Essays:
Publiken intar mediescenen
Det navigerende menneske
Tunnelens landskap


Tema: Mediekritikk
Eva Jolys alvor
Stoltenbergs krav til mediene
Proff mediejournalistikk er mulig


Tema: Digital opphavsrett
Håpløs kamp mot kopiering
Om Creative Commons
Kopiere eller ikke?


Tema: Forskningslitteratur
Profil: Stevan Harnad
Nettets pengemaskin
Ubrytelig kretsløp?
UiOs digitale planer
Kamp for fri litteratur
Medisinere pionerer


Tema: Tysklands pressekrise
FAZ: En storhet vakler
FR på bankenes nåde
Sjanseløst samarbeid
Annonsestupet


Om weblogger:
"Forskere bør blogge"
Medienes sjanse
Webloggens vekst


Striden om "dyplenking":
Absurd motstand
No Links Please
Newsbooster-saken