olav anders/notatblogg

02.12.03
Salam Pax update: Video-innslag for BBC - den første blogger-korrespondent-dokumentaren? Og Baghdad Blogger-boken skal bli oversatt til norsk, har jeg hørt.
posted by olav - 00:56

07.12.02
"Mediene er i dag riktignok enorme, industrialiserte tjenesteytende bedrifter. Til deres prestasjoner hører imidlertid også kvalitetsjournalistikk som en kulturinnsats av rang. Journalistikk kan som litteratur, musikk og kunst være en skapende virksomhet". Dette står ikke i noen norsk avis, men i dagens Süddeutsche Zeitung (min overs.). Som mottiltak mot den lammende aviskrisen, vel, lanserer avisen fra mandag en serie om "journalistiske forbilder". Intet mindre enn en ambisjon om å etablere en journalistisk kanon.
posted by olav - 12:55

Sopranos er uten tvil det beste som er å se på fjernsyn om dagen. Men har flere enn meg merket likheten mellom Tony Soprano og en viss landslagstrener? [En annen artig sak er at gode gamle Little Steven van Zandt har en viktig rolle som Silvio Dante! Litt av en karriere.]
posted by olav - 12:32

06.12.02
De var så optimistiske, og det var en utrolig dristig satsing, men så viser det seg kanskje at det var dumdristig: Den danske dagsavisen Dagen stopper alle betalinger. Det skal foregå forhandlinger med investorer, men det ser jo dårlig ut. Problemene kom altså før de fleste trodde, Dagen-folkene har hele tiden sagt at starten var god, men så er det da også sånn at ingen oppstartsprosjekter lar dårlige nyheter sive ut. Forhåndsdekningen av Dagen-prosjektet var preget av mye moralisering over fine møbler, fancy lokaler og dyr mat, da er det sikkert festlig for noen at det ifølge Politiken var en trussel om konkursbegjæring fra cateringfirmaet som utløste betalingsstansen.
posted by olav - 15:41

Logisk utvikling: Byblogger.
posted by olav - 15:37

På nettet eksperimenteres det med reklameformater og finansieringsmåter, og det er fint, men ikke sånn: Salon.com lar Sony produsere en artikkel som er krydret med lenker til Sony-produkter. Dette merkes veldig diskret, for diskret, med "feature by Sony advertising series". Ellers helt vanlig Salon-design. Advertorials - ikke veien å gå (via Netzeitung).
posted by olav - 15:27

Noen er definitivt frekkere enn andre. Petter Nomes utspill om å ekskludere Se og Hør-journalister og lignende fra Norsk Journalistlag kommer altså fra en mann som selv helst ville kombinere "informasjonsrådgivning" med journalistiske NRK-oppdrag. Nei, journalist blir aldri en beskyttet tittel. Hvem som helst kan kalle seg det, NJ-medlem eller ikke. Interessant nok inneholder ikke NJs vedtekter en gang noen definisjon av "journalist". NJ-sjefens avgrensning er vel så god som noen - det avgjørende er om man driver med fiksjon eller fakta. Så kan alle NJ-medlemmer knipe seg i armen og vurdere hvor mange ganger de siste månedene de har syndet mot dette skillet.
posted by olav - 15:09

2002 er tysk presses dårligste år siden forbundsrepublikkens mediesystem ble fastlagt av de allierte etter 2. verdenskrig. Det går så dårlig at flere aviser kjemper om å overleve. Men i et slikt år opplever altså ukeavisen Die Zeit sitt høyeste opplag på lenge. Det kan ikke bare være fordi konkurrenten Die Woche ble nedlagt i vinter. Trolig er ukeavisen et levedyktig format fordi den tilbyr dybdestoff på et tidspunkt av uken hvor folk har mer tid. Ifølge en artikkel i siste utgave av avisen "Dansk Presse" forskyver avislesningen seg i stigende omfang mot helgen. Avisene blir tynnere på ukedagene (da økonomiserer folk intenst med tiden) og tykkere i helgen (da vil leserne til gjengjeld ta seg god tid med avisene). Altså en arbeidsdeling: I ukedagene nettaviser og gratisaviser, i helgen fordypende lesning? Det stemmer i hvert fall med Die Zeits og Weekendavisens gode utvikling. I Norge er vel Dagbladets Magasinet det beste eksempelet, kanskje også DNs lørdagsutgave.
posted by olav - 13:35

03.12.02
Utrolig: LA Times sender voicemail hvis de mener de har knepet deg i å lenke "dypt" til en av deres artikler! Hva blir det neste? Inkassokarer på døra?
posted by olav - 12:15

Danske Newsbooster (kjent fra "dyplenkingsdebatten") flytter fra København til London. Ankesaken mot de danske avisene kommer opp 9. desember. Newsbooster kan droppe sin motstand hvis en kommer fram til en langsiktig løsning, som skisseres slik i eJour: ..."hvorefter søgetjenester fortsat har ret til at lave dybe links, men hvor en brugers klik på linket for at læse selve artiklen udløser en mikro-betaling, som så deles mellem dagbladet og søgetjenesten."
posted by olav - 12:02

01.12.02
Tror jeg vet hvorfor det norske bloggmiljøet (?) virker så fragmentert: Det finnes intet (correct me) norsk bloggfellesskap i form av et "eget" publiseringsverktøy & hosting. Slik som Antville er for tyskspråklige (det er noen østerrikere som har utviklet dette kjempebra verktøyet, serveren er visst en enkelt PC som putrer og går i et hjørne). Tips hvis noen fingerferdige m/serverplass føler seg kallet: Antville/Helma er Open Source og bare å laste ned.
posted by olav - 18:20

Alle nettsteder burde lære av New York Times' lenkepolitikk. En artikkel/dokument som er publisert på nytimes.com beholder den samme adressen (URL). Til tross for at NYT-arkivet ikke er gratis, vil du altså aldri bli nektet adgang til en artikkel du en gang har bokmerket (dersom du søker opp artikkelen i arkivet, må du derimot betale for å lese den). I hvert fall ser det slik ut for meg, jeg har beholdt en del bokmerker, og alle virker ennå. Den store fordelen: Alle lenker til NYT-artikler, som denne, vil alltid virke.
posted by olav - 17:47

Glem våpeninspeksjonene, ingenting vil bli funnet. Det virkelige dramaet i Irak er et annet, skriver New York Times-spaltist Thomas Friedman: Finnes det en eneste irakisk forsker eller annen innsider som er villig til å fortelle hvor masseødeleggelsesvåpnene er gjemt? FN-resolusjon 1441 inneholder nemlig et punkt om at inspektørene har rett til å intervjue enhver irakisk borger, hvor som helst inspektørene måtte ønske det. Altså bringe en person ut av Irak, hvis nødvendig. Og USA vil gi vedkommende og familien "Green card", hvis nødvendig. [Kort notat om fenomenet T. Friedman.]
posted by olav - 17:36


Søk www
Søk oov.no

Google

Essays:
Publiken intar mediescenen
Det navigerende menneske
Tunnelens landskap


Tema: Mediekritikk
Eva Jolys alvor
Stoltenbergs krav til mediene
Proff mediejournalistikk er mulig


Tema: Digital opphavsrett
Håpløs kamp mot kopiering
Om Creative Commons
Kopiere eller ikke?


Tema: Forskningslitteratur
Profil: Stevan Harnad
Nettets pengemaskin
Ubrytelig kretsløp?
UiOs digitale planer
Kamp for fri litteratur
Medisinere pionerer


Tema: Tysklands pressekrise
FAZ: En storhet vakler
FR på bankenes nåde
Sjanseløst samarbeid
Annonsestupet


Om weblogger:
"Forskere bør blogge"
Medienes sjanse
Webloggens vekst


Striden om "dyplenking":
Absurd motstand
No Links Please
Newsbooster-saken