Nyheter med rediger-knapp

Dagbladet er i gang med sin “brukergenererte” portal for lokalnyheter, eller hva man nå skal kalle det, og de har parkert den på nettsamfunnet Blink. Her kan man altså legge inn henvisninger til nyheter, skrive en sak selv, laste opp bilder og så videre. Publiseringsverktøyet er enkelt og greit, og det hele minner en god del om NowPublic som jeg omtalte her om dagen.

For en stund siden skrev en blogger til meg at han ofte savnet en rediger-knapp på nettavisene. Vel, her er egentlig muligheten. Alle (innloggede) kan redigere det andre har lagt inn. Man kan kanskje forvente noen redigeringskriger av dette. Dessverre bevares ikke artikkelens redigeringshistorie; det er jo en av wikiens store fortrinn.

Suksessen til Lokal-satsingen vil sikkert bero på om det blir en kritisk masse av aktive brukere. Blink har jo mange brukere, men er mange nok av dem interessert i å legge inn og vurdere nyheter? På VGs Blink-konkurrent Nettby har de også noe som kalles nyheter, men det er åpenbart ikke journalistiske nyheter brukerne prioriterer der.

Dynamikken er i dag langt større i nettsamfunn-aktivitetene enn i det som kan kalles borgerjournalistikk. Sånn vil det kanskje fortsette, likevel håper jeg at mediene også vil prøve seg fram med flere varianter av samarbeid mellom redaksjonen og “borgerne”. Det finnes flere muligheter enn å la leserne kommentere sakene eller be leserne skrive selv. For den seriøse journalistikken tror jeg fortsatt det er et uforløst potensial her.

En mulighet er å “crowdsource” innhentingen av informasjon. Robert Niles har laget en guide til dette i Online Journalism Review. Det er noe slikt Jeff Jarvis tenker på når han nå foreslår for medier i New York og New Jersey å få publikums hjelp til å sette søkelyset på infrastrukturproblemer i regionen:

Put up a Google map (with Platial on top) and town and neighborhood wikis and ask them to pinpoint every failure of infrastructure – or feared failure – they see: streets that flood every time it rains, bridges that look just too damned rusty, potholes, pipes that burst, streets that don’lt get plowed, streetlights that don’lt work, signs that are missing. . . . Ask them for dates and other specifics and for pictures and video. Urge them to blog their stories of frustration and bureaucracy.(…) Then do what you do best: add journalism. Go verify what they say and tell the story of that street that closes every time it rains, of the people whose lives lose hours as a result, of the government bureaucrats who should be fixing it of the money spent on other things instead.

Jeg tenker nok en nettavis som ba leserne sette problemer med samferdsel og trafikk på kartet, skulle fått respons så det holdt.

OPPDATERING: Her er et konkret eksempel: En redaktør i polske Gazeta Wyborcza forteller hvordan avisen fikk 40.000 bidrag fra publikum da de ba om hjelp til å undersøke kvaliteten på fødeavdelingene ved sykehusene i landet. Journalister og frivillige faktasjekket informasjonen. Konklusjon:

People are ready to collaborate with the newspaper if you give then an important cause. If you treat interaction just like another feature on your website it just doesn’t work. But if you really want to change the world readers will be happy to help you.

One Response to “Nyheter med rediger-knapp”

  1. Jan Thoresen says:

    Takk for linken til Lokal. Din sondering rundt leserdeltakelse i netttsamfunn versus nettavis er interessant. Vårt eksperiment starter i nettsamfunnet, men jeg kan garantere deg vi også kommer til å leke i nettavisen. Se forøvrig også tjenesten reisetips.no som kanskje er mer opp mot journalistikk, men likevel helt leserskapt.