Store Norske: riktig og uunngåelig

Det er en god nyhet Kunnskapsforlaget presenterer i dag: i januar senkes betalingsmuren og nettutgaven av Store Norske Leksikon blir fritt tilgjengelig og annonsefinansiert. Ikke bare det, forlaget har tatt signalene fra marked og brukere også på andre måter: det åpnes for brukerartikler, man kan søke om å bli fagansvarlig på et temaområde, og den nye programvaren gis åpen kildekode, slik at andre kan jobbe videre med den. Det blir spennende å se hvordan dette går. Klarer de å tiltrekke seg a) nok lesere til å nå inntektsmålene, og b) nok interesserte brukere som bidragsytere?

I en artikkel (pdf) jeg skrev for Mandag Morgen i vår der Store Norskes situasjon var et av temaene, viste jeg til Spiegel Wissen, samarbeidet mellom Spiegel og Bertelsmann-gruppens leksikonforlag Wissen Media. Prøv det — her kan brukerne søke samtidig i alt Spiegel-innhold, leksikonmaterialet og tyskspråklig Wikipedia. En super ting med Spiegel Wissen er at alle Spiegel-artiklene fra dag 1 i 1947 er tilgjengelige og søkbare i fulltekst og i pdf-versjon av originalsiden — gratis.

Jeg vil tro at Store Norske kunne vært en meget interessant innholdspartner for for eksempel VG, Aftenposten, Dagbladet, NRK — store nettsteder som kunne sluse noen av sine mange lesere videre til leksikonsakene. Men dette kan selvsagt fortsatt komme. I dag fortjener Kunnskapsforlaget opptil flere skulderklapp.

Tags: , , ,

One Response to “Store Norske: riktig og uunngåelig”

  1. Eirik Newth says:

    Mulighetene for samspill mellom ulike aktører av den typen du nevner her, er veldig interessante. Og i bevilningen som SNL har fått ligger forutsetningen om et visst samarbeid inne. Nasjonalbiblioteket, som ser på seg selv som en tung aktør på nettet i Norge, skal levere innhold, og SNL skal tilpasses bruk i arkiver, museer og bibliotek.

    Det som bekymrer meg mest med dagens lansering, er at eierne (i motsetning til redaksjonen) ikke helt skjønner hva satsingen på åpenhet og brukerdeltakelse innebærer. Det er ennå mye som er uavklart (rettigheter, betaling, forholdet mellom de eksisterende bidragsyterne og alle de nye man vil hanke inn), og kort tid til lansering.