Hvor i Bergen?

Etter eksplosjonen på Vågen 20 april 1944 foto: Bundesarchiv/Wikimedia Commons

Bundesarchiv donerte nylig 100.000 fotografier til Wikimedia Commons. Blant disse er noen til dels meget interessante bilder fra Norge. Bildet over er tatt i Bergen etter den store eksplosjonsulykken på Vågen 20. april 1944, og det er flere fra samme dag, noen av dem gjengitt i Wikipedia-artikkelen om ulykken. Felles for de norske bildene er at mange av dem har veldig få detaljer om tid og ikke minst sted. Det er sikkert noen bergensere som kan plotte motivene nøyaktig inn på kartet. Bildene er publisert med en Creative Commons-lisens.

6 Responses to “Hvor i Bergen?”

 1. Jeg tipper Nordnes noensteds, men stort nærmere kommer jeg ikke. Scenen kunne ha utspunnet seg opp mot Hødden, men jeg klarer ikke å plassere et inngjerdet tre av slaget vi ser til venstre oppi der. På Nordnes derimot, fins det noen av dem.

 2. i1277 says:

  Nordnes stemmer. Samme bilde kan finnes i Krigsårene i Bergen, og der heter det ifølge mine kilder følgende:

  “Vi er på Tollbodallmenning. Til høyre Fredriksbergs gate og Haugeveien. Her har ilden fått godt tak flere steder, mens innbo og klær bæres ut. Nordnesboerne må tåle flere ødeleggende storbranner i løpet av de fem krigsårene.”

 3. Olav A. says:

  Ok, så bildene har vært kjent for historikere før – det var jo ikke så overraskende, egentlig. I bildeteksten i Wikimedia er bildet datert 20/4-44, er det det i boken også?

 4. Olav A. says:

  @i1277: vet du hvordan brukerne kan bidra til å forbedre beskrivelsen av disse bildene i Wikimedia Commons?

 5. Dag-Geir Bergsvik Knudsen says:

  Dette er tatt fra Haugeveien på Nordnes ned mot Tollbodallmenningen, som dette strøket het helt frem til rundt 1990. Da fikke dette næremeste området navnet “Margaretastredet” Huset til høyre i bilde hadde adressen Fredrigsbergsgate 23