Treholt reddet ut av Facebook

PST har lagt ut fotoalbumet fra Treholt-saken ikke bare på lukkede Facebook, men heldigvis også på åpne Flickr. Sikkerhetstjenesten har til og med spionert seg fram til en Creative Commons-lisens på bildene — navngivelse, ingen bearbeidelse (står egentlig noe i veien for å velge den aller frieste lisensen, med kun navngivelse? De ivrigste vil nok remikse Treholt-bildene uansett).

Jeg håper virkelig at mange offentlige institusjoner vil følge PST og gjøre historiske fotografier tilgjengelig. Treholt-bildene er en påminnelse om at det ikke bare er arkiver, biblioteker, museer eller NRK som sitter på viktig historisk materiale.

Digitaliseringen av fotografier, både av offentlige hendelser og private minner, har potensial til å påvirke vår historieforståelse. Både profesjonelle aktører og amatører vil bidra. Min personlige favoritt for tiden er Bergensavisens Fotomuseum på Origo. Ved siden av bilder fra avisens eget arkiv er det nå begynt å dukke opp mange spennende bilder fra private samlinger. Se for eksempel bilder tatt av Franz Blaha. Fascinerende. En utfordring for Origo blir å legge til rette for at publikum kan føre på stikkord (tags) som på Flickr, og å innarbeide Creative Commons-lisenser. Burde være mulig å få til, folkens?

Se min temaside med flere relevante saker om historisk fotografi.