Sender Bull og Grieg ut på allmenningen

Publisert i Bok og Bibliotek nr. 4, 2009. En versjon av saken ble også publisert i Aftenposten Innsikt.
***

Effektiv, rimelig formidling og mulighet til å nå mange nye brukere er motivasjonen når Bergen Offentlige Bibliotek som første i Norge blir med på fotoprosjektet Flickr Commons. Celebert internasjonalt selskap skader heller ikke.

Library of Congress ber publikum om hjelp“. Budskapet spredde seg hurtigere på nettet enn medarbeiderne i den ærverdige institusjonen hadde ant på forhånd, da de i januar 2008 la ut den første samlingen historiske fotografier på Flickr Commons. Den populære fotodelingstjenestens brukere simpelthen elsket fargebildene fra 1930- og 40-tallets USA, og samlingen pressefotografier fra 1910-tallet. Bildene ble i løpet av kort tid vist millioner av ganger.

Men hensikten med å gjøre bildene tilgjengelig var altså ikke bare å få vist dem fram for flere. Library of Congress (LOC), som selv tok initiativet til Commons-prosjektet, ville ha hjelp til å beskrive bildene bedre og tilføre flere stikkord (tags). Det lyktes over all forventning.

“De historiske fotografiene på Flickr har inspirert til et langt bredere mangfold av nyttige reaksjoner enn vi noen gang hadde forestilt oss,” skriver prosjektleder Michelle Springer og avdelingsleder Helena Zinkham i LOC i en e-post til Bok og Bibliotek.

Fram til 1. juli i år har 3.120 Flickr-brukere tilført LOC-bildene over 84.000 stikkord. LOCs bilder blir vist rundt 800.000 ganger i måneden, og har hatt 19 millioner sidevisninger siden starten for halvannet år siden. Flickr som helhet har over 7 millioner registrerte brukere, og det lastes opp tusener av nye bilder hvert minutt.

LOC har etter hvert fått selskap av over 25 andre biblioteker, museer og arkiver fra ni land på Flickr Commons – blant dem New York Public Library, Imperial War Museum i London og biblioteket i Toulouse.

Bull og Grieg til skue

For Norges nest største folkebibliotek var det naturlig å hente fram byens to store musikalske sønner da beslutningen var tatt om å ta turen ut på Flickr-allmenningen. En ekstra god anledning er selvsagt 200-årsjubileet for Ole Bull neste år.

— Det var viktig å begynne med Bull og Grieg, for de har også interesse internasjonalt. Det er en måte å være synlig som institusjon også utenfor ens egen by, sier fagkonsulent Håvard Legreid når jeg møter ham og webredaktør Sverre Helge Bolstad i selveste Grieg-rommet i bibliotekets bygning i Strømgaten. Rammen rundt er ikke til å klage på — Griegs eget piano og byster, bilder og håndtegninger av den store komponisten omgir oss.

Til å begynne med legger biblioteket ut drøyt 100 fotografier fra sine samlinger av materiale om Ole Bull og Edvard Grieg. Samtlige bilder har vært tilgjengelige via søk på bibliotekets eget nettsted lenge, men publiseringen på Flickr Commons betyr at de kommer “ut av katalogen og inn på mainstream internett”, framhever Legreid.

— Det er formidling, det å få ut bildene, som er det aller viktigste. Så er det noen bilder som vi har for lite informasjon om også, hvor det er usikkerhet tilknyttet hvem som er med på bildet, hvem som har tatt det, hvor det er tatt og så videre, legger han til.

Når nye brukergrupper

Dermed knytter biblioteket i Bergen an til de to målsettingene med Flickr Commons: Å gjøre historiske skatter tilgjengelig for flere, og samtidig med publikums hjelp forbedre kvaliteten på samlingene. For Bergens del er det særlig når de som neste trinn skal legge ut bilder fra lokalsamlingen, at brukernes hjelp kan være ekstra nyttig (Bull- og Grieg-bildene er ganske godt beskrevet fra før). Da kan de komme til å oppleve noe av det samme som Library of Congress har erfart etter at de i år la ut en samling spesielle, over 100 år gamle bilder med motiver fra Norge, Sverige og Danmark.

“Denne samlingen fikk fram en helt ny gruppe brukere som ikke hadde gjort seg bemerket som kommentatorer av våre bilder før. De bidro med slikt som stedsnavn og oversettelser,” skriver Springer og Zinkham.

De har merket seg en økende interesse for å sammenligne gamle fotografier med nye tatt samme sted. En bruker lastet opp et bilde av Karl Johans gate tatt fra stortingspresidentens kontor som kommentar til et bilde som var tatt fra samme sted i 1890-årene.

En annen effekt er formidling via gjenbruk. Bergensavisen har re-publisert bergensmotivene fra LOCs norgessamling på siden “Fotomuseum Bergen”, sammen med bilder hentet fra avisens eget fotoarkiv.

BA kan gjenbruke materialet fordi alle bilder som legges ut på Flickr Commons knyttes til en lisens utviklet for formålet, kalt “Ingen kjente opphavsrettsbegrensninger”. Hver institusjon må definere hva den legger i dette ut fra sitt eget lands lovgivning. Legreid og Bolstad er sikre på at alle bildene de legger ut er falt i det fri — altså at det er mer enn 70 år siden opphavsmannen døde.

Enkel prosess

Flickr er selvsagt åpent for alle, og flere norske biblioteker — deriblant Bergen Offentlige — er til stede der fra før. Commons-prosjektet gir imidlertid bedre synlighet og en klar struktur rundt bildene, og ikke minst tilgang til et eget miljø av brukere med særlig interesse for historisk fotografi. Det finnes en egen, meget aktiv gruppe av Commons-tilhengere, som også har startet nettstedet indicommons.org for å støtte prosjektet. Og som Legreid påpeker: Institusjoner som LOC og New York Public Library gir prosjektet kvalitet og troverdighet.

Prosessen institusjoner må gjennom for å bli med, krever relativt begrenset med arbeid, ifølge Bolstad og Legreid. De anslår tidsbruken til nå til en drøy ukes arbeid for én person (i deres tilfelle var bildene allerede scannet inn og beskrevet). Det mest tidkrevende er å laste opp bildene, sortere dem i sett og legge inn tittel og beskrivelse på hvert bilde. Videre er det et krav at institusjonen redegjør for sin egen forståelse av “The Commons” og opphavsrettsproblematikken. Bildekvalitet og -oppløsning avgjør institusjonen selv. Rettigheter og plikter fastholdes i en egen kontrakt som inngås med Flickr. Kostnadene utover eget arbeid beløper seg bare til prisen på en vanlig “pro”-konto hos Flickr: 24,95 amerikanske dollar.

I Flickrs “kokebok” om Commons gjøres det klart at institusjonen ikke må undervurdere arbeidet i etterkant av publiseringen.

— Flickr er ekstremt opptatt av å pleie sitt community. Nøkkelen til Flickrs suksess har jo mye vært det at de har vært så nøye med å følge opp og svare, med stor entusiasme, sier Legreid.

Dette poenget står også sentralt i en rapport LOC har skrevet om sin egen deltakelse i Flickr Commons. En av hensiktene med prosjektet var i utgangspunktet å høste erfaringer med dialog med aktive nettbrukere i et Web 2.0-miljø. Her er et av rådene Springer og Zinkham gir til institusjoner som vil delta på Flickr Commons (se sidesak):

“Bli kjent med nettfellesskapet, og hvordan man deltar som medlem i fellesskapet snarere enn som taus observatør. Sørg for at medarbeidere med ekspertise på innholdet er klare til å bidra og kommunisere med brukerne.”

Kontroll vs. formidling

Gitt de overveiende svært positive erfaringene LOC og andre har samlet på Flickr Commons, og det tross alt begrensede ekstraarbeidet det medfører, skulle man tro at deltakelse der, eller i lignende prosjekter, vil være attraktivt for flere enn Bergen Offentlige Bibliotek.

Antakelig er det fortsatt skeptiske holdninger ute og går når det gjelder den formen for “frislipp” av innholdet som Flickr Commons innebærer. Én ting er digitalisering, en annen den aktive oppfordringen til viderebruk.

— Det er litt todelt. Det ene er at man er redd for at andre på en måte tar “æren” for bildet – at noen stjeler det, sier Bolstad. Den andre, etter hans syn mindre viktige motforestillingen er knyttet til frykt for at noen gjenbruker bildet i en uheldig, eventuelt obskøn sammenheng. Enda en innvending kan komme fra institusjoner som ønsker å verne om potensielle inntekter fra salg av materiale de disponerer.

Ved biblioteket i Bergen har i hvert fall erfaringer med formidling via populære nettkanaler gitt mersmak. I høst skal bibliotekets nye nettsider lanseres, og der vil både Flickr, Twitter og kart fra Google være integrert. På Flickr Commons er målet å øke antall bilder fra egen samling til det dobbelte innen et år er gått.

***

Web-råd fra Library of Congress

Bok og Bibliotek ba Library of Congress oppsummere sine erfaringer, til nytte for biblioteker og andre institusjoner som vurderer å gjøre fotografier tilgjengelig på Flickr (eller andre fotodelingstjenester). Her er deres råd:

  • Rapporter: Begynn med å lese om hva andre har erfart. En bibliografi over rapporter er tilgjengelig på www.indicommons.org. Hvis man allerede har digitalisert bilder og lagt inn beskrivelser, vil utfordringene ikke være på den tekniske siden.
  • Engasjement: Vær klar til å svare på kommentarer og spørsmål og til å henvende dere til nye grupper. Engasjementet et arkiv eller bibliotek viser er med på å forme hvor mye brukerne vil involvere seg i bildene dere legger ut.
  • Kriterier: Lag kriterier for å moderere innholdet, hvis brukerne får lov til å kommentere, legge til stikkord og notater. Gjør dere kjent med Flickrs retningslinjer for sitt community.
  • Kontroll: Vær forberedt på å gi fra dere noe av kontrollen over innholdet når det plasseres på Web 2.0-nettsteder.

Kilde: Michelle Springer/Helena Zinkham, Library of Congress

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.