olav anders/notatblogg

02.05.03
Danske eJour er virkelig ganske godt ajour. Artikler om blogger, rss, diskusjonsfora mm i siste utgave.
posted by olav - 14:09

Det oppsiktsvekkende ved Irak-dekningen i amerikanske medier er i hvor stor grad motstanden mot krigen holdt seg til tross for en svært nasjonalistisk/pro-krig-orientert linje i de tradisjonelle mediene (særlig fjernsyn), skriver Henry Jenkins i en interessant artikkel på MIT Technology Review. Han tilskriver dette flere tendenser: Uavhengige digitale medier (weblogger, aktivistnettsteder), tilgang til ikke-amerikanske engelskspråklige medier (nettsteder, kabel-tv), og den tradisjonelt liberale popkulturen. Denne konklusjonen kan generaliseres: "the American public has access to a much broader array of information sources; and as a result, for better or for worse, it is going to be much harder to bring about the kind of uniformity of support that characterized American opinion during the First Gulf War."
posted by olav - 13:53

30.04.03
Bill Gates holdt tale for USAs avisutgivere i går, og dette skal være første gang han har nevnt weblogger offentlig (ifølge Anil Dash). Inne i alt skrytet nevner han også Slate (to ganger), men pussig nok ikke at nettmagasinet nå skal ha hatt sitt første kvartal med overskudd! Slate ble startet for snart sju år siden, og omsetter nå for 7 millioner dollar i året. Det er ikke så mye. De største norske nettavisenes omsetning er nok i nærheten av det, om ikke høyere.
posted by olav - 18:33

I Kirkuk er parabolantenne en het vare, skriver Christian Science Monitor. Det er åpnet internettkafe, og aviser utkommer. Også i Bagdad begynte en avis å komme ut i går. Det skal bli interessant å se hva amerikanerne/et interimstyre vil godta av mediefrihet, og hva slags system som utvikler seg. I det hele tatt: Hadde det ikke vært en ide for samfunnsforskere å strømme inn i Irak nå for å observere og fortolke utviklingen? Når får man ellers en slik situasjon der alt er i endring samtidig?
posted by olav - 18:00

Dagbla' har blitt første avis/etablerte medium i Norge med weblogger (først i Skandinavia, sier de selv at de er). Gratulerer. Foreløpig er det sju journalister som skal blogge. Det ser ikke ut til at de har valgt noen tematiske blogger, det er kanskje litt rart, men konseptet kan jo utvikle seg. Sannsynligvis har de modifisert sitt eget publiseringsverktøy (slik Netzeitung gjorde for å få til dette). En stor svakhet som de må rette opp umiddelbart er mangelen på permanente lenker. Men alt i alt er det strålende at formatet nå får anvendelse også i norske etablerte medier.
posted by olav - 17:44

Selvreferanse: Jeg har skrevet en analyse av Irak-krigen i mediene for forskning.no.
posted by olav - 09:12


Søk www
Søk oov.no

Google

Essays:
Publiken intar mediescenen
Det navigerende menneske
Tunnelens landskap


Tema: Mediekritikk
Eva Jolys alvor
Stoltenbergs krav til mediene
Proff mediejournalistikk er mulig


Tema: Digital opphavsrett
Håpløs kamp mot kopiering
Om Creative Commons
Kopiere eller ikke?


Tema: Forskningslitteratur
Profil: Stevan Harnad
Nettets pengemaskin
Ubrytelig kretsløp?
UiOs digitale planer
Kamp for fri litteratur
Medisinere pionerer


Tema: Tysklands pressekrise
FAZ: En storhet vakler
FR på bankenes nåde
Sjanseløst samarbeid
Annonsestupet


Om weblogger:
"Forskere bør blogge"
Medienes sjanse
Webloggens vekst


Striden om "dyplenking":
Absurd motstand
No Links Please
Newsbooster-saken