Lær av maurflittige svensker

Det gjøres mye smart i den svenske bloggsfæren og medieverdenen akkurat nå. Mye av dette kan være vel verdt å ta en titt på for et norsk bloggmiljø som kanskje går litt på tomgang for tiden? Og for norske medier, som sies å investere mer enn noensinne i diverse nettprosjekter, men som ikke nødvendigvis er verdensmestre i smarte ideer. Altså:

 • Twingly – symbiose medier/bloggere: I en måneds tid har de to avisene Dagens Nyheter og Svenska Dagbladet brukt det ferske verktøyet Twingly til å knytte sammen artikler i nettavisene med blogginnlegg som kommenterer/lenker til artiklene. Dette er akkurat det samme som bl.a. Washington Post har gjort en stund (de bruker Technorati). Ideen er veldig god og riktig. Nettavisene åpner seg opp til omverdenen og viser med det generøsitet overfor bloggsfæren. Nettavisene deler noe av sin trafikk med bloggerne, som jo gjerne vil bli oppdaget. Og vissheten om at de kan få flere lesere ved å lenke til nettopp DN og SvD gjør selvsagt at det er mer sannsynlig at bloggerne forholder seg til nettopp disse avisene. En vinn-vinn-situasjon. Hvem blir den første norske nettavisen til å innføre et tilsvarende system? Hva med ABCNyheter, som sikkert er opptatt av å opprettholde det positive nett-omdømmet de har arvet fra Startsiden?
 • Knuff – flere innganger til bloggsfæren: Vi har Sonitus, som gjør en fin jobb med å vise vei til spennende blogginnlegg. Bloggrevyen har også sin misjon. Men ta en titt på svenske Knuff. Her er det langt flere veier til målet. Innlegg kobles sammen med hverandre og med relevante nettavissaker. Se for eksempel oversikten over mest lenkede nyheter. Det er også mulig å navigere seg inn via tag-lister.

Norske nettaviser har tradisjonelt vært veldig opptatt av å holde brukerne inne på sine sider, istedenfor å bygge troverdighet overfor nettbrukerne ved å lenke til de beste eksterne kildene. Denne holdningen sitter i ryggmargen ennå. Denne uken scannet Nettavisen Valla-rapporten og la den ut. Umiddelbart fulgte NRK og Adressa opp med å legge ut det samme dokumentet – med samme filnavn. Flaut, men ikke enestående. Heldigvis er det blitt noe vanligere å lenke til eksterne kilder etter hvert, men det skulle da også bare mangle.

Etter hvert som blogging har vokst fram, har aviser som VG og Dagbladet reagert ved å tilby egne bloggtjenester. Vel og bra, men også innenfor “ikke-send-dem-vekk”-paradigmet. Nettmedier som satser på et Twingly-konsept og andre tjenester innen samme tankegang, kan få et konkurransefortrinn. Ved siden av ABC, hva med for eksempel Stavanger Aftenblad, som ifølge en artikkel i Dagens Medier skal øke fra 80 til 100 ansatte i sin “nye medier”-avdeling innen 2009? Eller Aftenposten, som alltid har vært den forsiktige etternøleren etter Nettavisen, VG og Dagbladet på nettet?

OPPDATERING: Hans Rustad noterer fra debatt om blogging på Skup-konferansen, der forholdet mellom medier og bloggere tydeligvis også ble tematisert:

Møtet om blogging er ganske ok. Det kommer tydelig frem at VG Netts Geir Terje Ruud er på en litt annen trip enn Magnus Ljungkvist, Heidy Nordby Lunde og undertegnede. Det slår meg at det meste handler om makt og ressurser: Døgnet har 24 timer, informasjonen svulmer, og noen vil gjerne bestemme hva du bruker tiden din til. Noen vil være filteret. Skal det være Schibsted eller uavhengige stemmer? Når noen påstår at det ikke spiller noen rolle om Schibsted kontrollerer MediaNorge, må jeg nesten le. Det er fantastisk at noen på ramme alvor kan si at hvis ikke Schibsted gjør det, vil de komme noen andre, dvs. de farlige utlendingene. Ljungkvist spør hvorfor ikke VGnett kan linke til bloggere utenfor VG-systemet som kommenterer en artikkel, slik Washington Post gjør, og får et mumlende svar.

(Takk til Martin Jönsson for tips om Twingly & co.)

8 thoughts on “Lær av maurflittige svensker

 1. Tja, om det norske bloggmiljøet går litt på tomgang vites ikke. Jeg går litt på tomgang.

  Men jeg følger det svenske bloggmiljøet. Forskjellen i forhold til Norge er nettopp en mer systematisk tilnærming til “clustere” av blogger. Som gjør det lettere å finne frem.

  Men det er mye å si om Twingly, mange mener også at avisene på denne måten ikke får bare mer besøk, men at bloggere lager innlegg for dem, gratis. Vi er jo så opptatt av å bli sett, ja, det er vel det viktigste for mange når de blogger.

  Jeg tro kanskje at bloggverdenen kommer til å forandre seg også i Norge etterhvert, først som i Sverige, men senere til mer “nettmagasin” der skribenter samles på samme forum. Ikke som på avisenes blogger, men på andre måter.

  Titusener av blogger er jo egentlig mest til for å skape uorden. :-)

 2. Det er jo egentlig ikke noe galt i litt kreativ uorden :-) Men jeg tror også at det vil bli laget forskjellige måter å samle/aggregere blogginnlegg på, og at bloggere vil gravitere mot hverandre, markere fellesskap, enda tydeligere enn gjennom lenking. Når det gjelder mediene forstår jeg ikke helt kritikk av verktøy som Twingly. Ã… knytte til seg bloggere på denne måten gjør nettavisene mer attraktive, men jeg synes det vil dryppe en god del på bloggerne via lenkene også.

 3. Jeg føler behov for å korrigere noe i det som er sitert over.

  Hans Rustad skriver:

  “Ljungkvist spør hvorfor ikke VGnett kan linke til bloggere utenfor VG-systemet som kommenterer en artikkel, slik Washington Post gjør, og får et mumlende svar.”

  Jeg svarte omtrent dette: Det var en god ide. Den vil jeg ta med hjem og diskutere med de som jobber med dette hos oss.

 4. En ting til, til Genese. Dette er jo ikke å lage gratis stoff til aviser, det er lenking det er snakk om. Som når jeg lenker til en avisartikkel, en wiki-artikkel, deg.

  Hele poenget med internett…

 5. Jag började hålla koll på den norska bloggosfären våren 2007 med avsikten att göra en norsk Knuff. Snabbt visade det sig dock att den svenska och norska bloggosfären inte är helt likadana – till exempel så verkar det som att norska bloggar överlag är lite sämre på att länka till andra intressanta norska blogginlägg. Den norska portalen har på grund av andra projekt gått på sparlåga sedan dess, men nu har jag fixat och öppnat upp en enkel beta: Bloggurat

Comments are closed.