Siden jeg snart skal holde et lite kurs i research på nettet for journaliststudenter, har jeg researchet en del selv for å finne relevant litteratur. Det har vist seg vanskelig å komme over noe som passer helt — en slik publikasjon bør være godt oppdatert, altså ganske ny; ha journalisters behov i fokus; og være tilpasset norske forhold. Det er alltid mulig å overse ting, men så langt har jeg ikke funnet noe som passer helt. Den danske Find det på nettet er det nærmeste hittil. Den er relativt fersk, inneholder mye nyttig, men er selvsagt ikke norsk-tilpasset.
Så tanken er sådd om å skrive noe slikt selv. For bøker finnes det innarbeidede systemer. Man må finne et forlag, og lykkes man kan boken havne på pensumlister og kanskje selge litt utenom. Men en bok — eller en bok alene — er ikke godt tilpasset emnet. Den nevnte danske boken har mange eksempler, og disse presenteres da som skjermbilder på papir. Så skal man altså sitte med boken ved siden av tastaturet og øve seg på disse eksemplene. Hmm…
Det ideelle hadde altså vært en web-basert publikasjon. Der kan eksempler beskrives og øvingsoppgaver gjøres i praksis. Teksten kan oppdateres med nye eksempler og ny kunnskap. Det hele kunne vokse til en ganske omfattende ressurs og bli nyttig for flere enn journaliststudenter.
Hvis man ikke kommer utenom en bok, så kan de to publikasjonstypene selvsagt kombineres. Boken kan ta for seg det prinsipielle som ikke endres så hurtig, mens nettsidene tar seg av den praktiske tilnærmingen.
Det svært spennende prosjektet Nasjonal digital læringsarena skal frembringe fritt tilgjengelige digitale læremidler for videregående skole (som kjent ledsaget av protestbrøl fra deler av skogvokterlauget, som Eirik Newth erfarte). Det er opplagt at suksessen avhenger av at det finnes en modell for kompensasjon for læremiddelforfatterne. Den skal det bli spennende å høre mer om. Men har noen tenkt på å teste noe tilsvarende for universitetene? Er en NDLA-variant på gang der også?
Eller har noen av de ærede leserne her noen forslag til hvordan en digital publikasjon for universitetsstudent-bruk kunne virkeliggjøres? Tips mottas med takk.