Grublerier og forslag

Det tenkes og snakkes om forretningsmodeller for journalistikk som aldri før, virker det som. Papiravisens død rykker nærmere, mener noen. Torsdag samles bransjefolk i New York for å debattere just disse temaene. Spot.us tar opp en tråd nevnt her før, om filantropi som supplement (noe mer enn supplement verken vil eller bør det bli).

En konstruktiv og optimistisk tone slås an av Joakim Jardenberg i Mindpark. Dette er knapt noen forretningsmodell-revolusjon, heller en sterk oppfordring om hva mediehus uansett bør gjøre. Nemlig fem ting, ifølge Joakim: Creative Commons-lisens på alt eget innhold, RSS-feed på alt innhold, alle egne bilder tilgjengelig på Flickr, alle egne videoer på YouTube, og skaffe eget API slik at man gjør seg selv “programmerbar”. Tanken er selvsagt å legge til rette for gjen- og viderebruk av eget innhold. Noe av dette vil være tungt å svelge for medier som så vidt har begynt å lenke ut til eksterne sider. På den annen side, det gjøres jo en hel del tilretteleggingsarbeid i Norge i dag. Det jeg savner litt på listen, er prosjekter der mediene allierer seg med publikum i konkrete saker, ikke bare gjør alt tilgjengelig og så sier “værsågod, bruk det”. Lofotpostens samarbeid med brukerne om gamle Lofotbilder er et godt eksempel.

Det skulle vært interessant å se effekten for det mediehuset som fulgte Joakims råd umiddelbart.