“…en forutsetning for demokrati…”

hadopi-mortuaire.jpg

Den franske forfatningsdomstolen har funnet graverende feil ved HADOPI, som er Sarkozys “3 strikes and you’re out”-lov, også kjent som digital dødsstraff. Derfor suspenderte domstolen i dag loven, og begrunnelsen må være pinlig lesning for presidenten, partiet hans og flertallet som vedtok den:

Freedom of expression and communication is all the more valuable that its exercise is a prerequisite for democracy and one of the guarantees of respect for other rights and freedoms and that attacks on the exercise of this freedom must be necessary, appropriate and proportionate to the aim pursued.

Altså en president og regjering som legger stor prestisje i å lansere inngrep i ytringsfrihet og friheten til å kommunisere som ikke er proporsjonale med formålet, og i tillegg ser bort fra grunnleggende rettssikkerhetsprinsipper — akkurat det motstanderne har hevdet hele tiden. Ikke rart La Quadrature du Net feirer i dag.

Den fantastiske Anaïs er allerede i gang med å oversette kommentarene og oppsummere debatten etter kjennelsen. En jussprofessors ord:

Domstolens motivering är särskilt allvarlig, betonar Rousseau, eftersom den anklagar regeringen för att ha missförstått maktdelningsprincipen och den princip som fastslår att en anklagad är oskyldig tills motsatsen bevisats – samt begreppet yttrandefrihet.

Relatert og viktig: Europarådet har denne uken slått fast at tilgang til internett er en grunnleggende rettighet.

OPPDATERING I: Sarkozy prøver å redde stumpene.

OPPDATERING II: Jan Omdahl bringer inn HADOPI i kommentar om datalagring, fildelerjakt og overvåkning.