Nye modeller i anmarsj

Journalisten skriver (via WSJ) om nystartede True/Slant, som er en slags redaksjonell overbygning for et større antall individuelle journalister og skribenter. I konseptet inngår blant annet deling av annonseinntekter. Definitivt en interessant modell som jeg vel egentlig har gått og ventet på at noen ville prøve ut. Spørsmålet blir om summen av alle delene blir attraktiv nok for mange nok (eller de “riktige”) til at annonseinntektene blir substansielle. Står det en redaksjon bak som inviterer skribentene slik at man i hvert fall tenker helhet i selve utvalget av “humankapitalen”?

Et annet modellforsøk som har holdt på lenger og fått resultater er Pulitzer Center. Her dreier det seg om en ny måte å finansiere og organisere kostnadskrevende utenriksjournalistikk på, igjen med frilanseren som utøver:

The center is one of the leading proponents for the journalist-as-entrepreneur model. Free-lancers commissioned by the center receive only a travel stipend; but the center then works with the journalists to find multiple platforms and venues for their work.

Pulitzer-senteret ser faktisk det enkelte prosjektet som en kampanje, hvor det dreier seg om å skape oppmerksomhet om et viktig, men neglisjert tema. Frilanseren som får gjennom sitt prosjekt forfølger det intensivt også etter publisering, forteller lederen for senteret:

The heart of our work is travel support to journalists, getting them out in the field, but we differ from other funding sources in that we seek out journalists who embrace our model and are willing to work closely with Pulitzer to maximize the impact of their work. The commissions we make come with a host of requirements – all the information you see on our “project pages,” multiple print and photo/video blogs from the field, the creation of audio slide shows to complement the work, entries on Wikipedia, at least one article for our partners at Global Post. For many of our journalists, the blogs and audio slideshows they create for us are their first experience with either – and almost without exception they’ve found it rewarding and highly useful in terms of promoting the work.

Også verdt å notere: 180 amerikanske stiftelser har gitt til sammen 128 millioner dollar i støtte til journalistiske prosjekter siden 2005. Se database og verktøykasse.